SERBARE DE 1 DECEMBRIE
De sute de ani, poporul român râvnea să trăiască într-o singură țară: ROMÂNIA. De aceea n-a uitat niciodată fapta lui Mihai Viteazul care în 1600, zdrobind pe dușmani, a unit Tarile Romane.
Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca in 1858 a bucurat nespus întregul nostru popor. De aceea la războiul pentru cucerirea independentei au participat romani de pretutindeni.
Iubindu-si cu ardoare pamantul pe care traia, iubindu-si patria si râvnind intotdeauna să traiască liber, poporul roman a stiut sa lupte si să se sacrifice pentru acest maret ideal.
Statul roman unitar, in granitele lui firesti s-a format prin lupta si jertfa romanilor de pretutindeni. Alba iulia a devenit simbolul acestei Uniri
“Vesnicia s-a nascut la sat!” spunea poetul Lucian Blaga. Satul romanesc este acela ce poarta peste ani traditia portului, cantecului si dansului popular. Cat timp le cunoastem si le transmitem din generatie în generatie vom ramane vesnic: români.. Cantecul popular ne reprezinta asa cum am fost si suntem: frati uniti pe glia aceasta scaldata de sange, pe meleaguri indragite de tarani si conducatorii lor. Ni-i amintim si îi cinstim pentru că datorită unui Mihai Viteazul, Stefan cal mare, Vlad Tepes, Avram Iancu, Nicolae Balcescu, Carol I astazi suntem liberi si uniti.
Ziua de 1 decembrie este ziua în care s-a facut dreptate. Este ziua in care au cantat toti romanii intr-un glas: Ziua Unirii.
La Liceul Tehnologic Nr. 1 Dobrești, ca în fiecare an, s-a sărbătorit această zi specială prin activități cultural-artistice care au întărit convingerea că, oriunde, românii au o țară pe care o iubesc și o prețuiesc. Astfel, programul a fost susținut și însoțit de d-na director Maria Livia Gego, primaul comunei Dobrești d-l Nicolae Neag, preotul paroh Dragoș Traian Daniel, precum și de cadrele didactice și elevii școlii noastre.
Prof. dr. AURINA COVACI