Activitate „PAȘI SPRE SUCCES” 15 aprilie 2024

CARAVANA ,,PAȘI SPRE SUCCES” LA

LICEUL TEHNOLOGIC ,,LIVIA MARIA GEGO” DOBREȘTI

15 aprilie 2024

Fiecare copil are o etnitate unică, cu propria lui personalitate irepetabilă. Fiecare copil se dezvoltă într–un ritm propriu și într–un mediu familial cu o specificare familială reprezentativă pentru fiecare individ în parte. Pentru ca personalitatea copilului să se dezvolte total, el are nevoie de o familie stabilă, condusă de adulţi, părinţi, care să–l ghideze cu dragoste si rabdare. Dezvoltarea intelectuală a copilului trebuie stimulată în primii ani de viaţă, iar aceasta este definitorie pentru formarea personalităţii lui. Relaţiile care se stabilesc între părinţi şi copii în acest interval de timp, vor determina personalitatea copilului pe înreg parcursul vieţii lui.

Părinţii sunt acele persoane care îi motivează pe copiii lor să lupte pentru a obţine ceea ce își doresc în viaţă, și tot părinţii le poate dezvolta o încredere ridicată de sine ceea ce îi poate ajuta sa se afirme în viaţă. Stima de sine și motivația spre succes sunt două componente de bază ale personalităţii umane care au fost studiate de mulţi autori .

Pornind de la considerentele punctate mai sus, activitatea noastră s-a tradus în fapt printr-o paletă largă de evenimente care au  înglobat:  aspecte de viață, numere artistice, mai precis momente pline de emoție și determinare menite să vină  în sprijinul formării stimei de sine și a motivației la Liceul Tehnologic „Livia Maria Gego” Dobrești, în cadrul campaniei educaționale Pași spre succes.

În deschiderea programului am avut deosebita onoare de-a ne întâlni virtual cu un un adevărat  om de succes, un model de luptă, perseverență, muncă și reușită,  care ne-a povestit despre viața, ascensiunea și totodată succesul lui: profesor de Limba Rromani și inspector școlar pentru rromi în județul Tulcea: domnul Gabriel Stoica.  Ascultând impresionanta poveste de viață a domnului inspector,  putem afirma că  „Succesul depinde de tine” așa cum spunea George Bernand Shaw.

Un om puternic care crede în el, în visele sale, în puterea sa, are de toate și nu se plânge niciodată. În concluzie este foarte importantă alegerea ta de a crede sau nu în succes.

În același context, am avut invitată o altă persoană „câștigătoare” în arta succesului, o fostă elevă a școlii noastre, actualmente profesoară de matematică la școala noastră: Denisa Sidea. Pe lângă faptul că ne-a vorbit despre ea, ne-a  și impresionat cu două frumoase pricesne: Cine bate-n poartă așa de târziu? și În grădina Ghetsimani;

Ne mândrim azi că, pas cu pas, reuşim să dăm contur dorinţei de ajuta şi încuraja tinerii din comunitatea noastră, tineri care peste ani vor călăuzi alte generaţii mai departe, aşa că „Trebuie să încerci necontenit să urci foarte sus, dacă vrei să poți să vezi foarte departe.” Probabil că există persoane care știu deja că vorbele aparțin lui Brâncuși. La ce s-ar putea referi? Eu mă gândesc înainte de toate la ambiția de a depăși propria condiție și de a lărgi frontierele cunoașterii. Și mă mai gândesc, bineînțeles, la ceea ce numim carieră. Ea reprezintă astăzi o prioritate atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Povestea a continuat cu un alt exemplu demn de urmat: Andreea Dume. Ea ne-a vorbit despre drumul ei, despre succesul ei, despre ambiția și motivația de a ajunge cât mai sus.

În continuare, eleva Moldovan Sena din clasa a VII -a a recitat poezia Căutări de Octavian Bonculescu,  

„Cine are părinţi, pe pământ nu în gând
Mai aude şi-n somn ochii lumii plângând
Că am fost, că n-am fost, ori că suntem cuminţi,
Astăzi îmbătrânind ne e dor de părinţi
.” spunea poetul Adrian Păunescu. Tot pe versurile poetului Adrian Păunescu, corul școlii noastre a înălțat spre cer o frumoasă Rugă pentru părinți.

Pentru a destinde atmosfera,  Moldovan Sena și Copos Denis, din clasa a VII-a, au prezentat   un moment artistic inedit, sceneta Foamea;

Programul a continuat tot cu un elev al școlii noastre, Dumea Alex din clasa a X-a C, interpretând un dans  românesc la vioara cu goarnă;

Să răspunzi la întrebarea Ce este succesul? este o misiune imposibilă pentru că definiția acestuia diferă pentru fiecare dintre noi. Pentru cineva succesul poate însemna deschiderea unei afaceri sau independizarea financiară, în timp ce pentru altcineva poate însemna simplul fapt de a călători, de a scrie o carte sau a face dintr-o pasiune un stil de viață.

Succesul nu este legat doar de resursele financiare, ci și de aspectele din viața personală, obținerea jobului dorit, câștigarea unei competiții, întemeierea unei familii, etc. Important este ca fiecare persoană să-și definească propriul succes prin setarea unui obiectiv (sau mai multe) pe care vor să-l atingă. Odată atins obiectivul setat, se poate spune că persoana respectivă a atins succesul. Am avut aici ca exemplu o altă persoană ambițioasă care a deschis porțile spre succes:  Ovidiu Milian.

Corul școlii noastre a interpretat o frumoasă priceasnă:  Nu-i singur Iuda vinovat. A urmat apoi, am putea spune, un om al cărții, trăind viața cărților și semețindu-și statura intelectuală prin înțelepciunea dobândită din conținutul lor. Un astfel de om al cărții, construit parcă efectiv din cărți, trăind din cărți și respirând cultură, acoperit de cărți (la sensul figurat), neobosit mesager al culturii, Berindea Silvia din clasa a X-a, ne-a prezentat o carte de poezii a cărei autor este și, de asemenea, ne-a și  recitat o frumoasă poezie din cartea prezentată.

Atunci când se vorbește despre școală, cuvântul care sintetizează gândurile, trăirile, atitudinile, proiectele și demersurile practice este „responsabilitate”. Acesta este un sentiment profund care nu trebuie să își piardă din intensitate, nici când este vorba despre profesori, nici când este vorba deapre elevi. O școală ideală învață elevii să învețe, pentru ca aceștia să cunoască cum să se integreze, perfecționeze și să se autodepășească, astfel încât să fie stimulate resursele creative specifice fiecărui tânăr, încurajându-se studiul, căutarea, cercetarea, creația, autoeducația și autoconstruirea. Vorbim aici despre o elevă a școlii noastre, despre eleva Munteanu Marinela din clasa a X-a- olimpică națională la limba rromani, membră a grupului Modele rrome bihorene, grup inițiat de Inspectoratul  Școlar Județean Bihor, în cadrul campaniei educaționale Pași spre succes pentru tinerii rromi. Marinela ne-a vorbit despre ea, despre performanțe, despre succes.

Următorul moment a fost susținut de  o artistă talentată, fostă elevă a școlii noastre: Marina Lucaciu. Cu vocea ei magnifică a interpretat două pricesne; Păstorul blând și La ce-mi folosește oare?

La capitolul „oameni care au reușit” se numără și domnul Cătălin Morar, fost  elev al școlii noastre, în prezent un adevărat  om de succes, cu care ne mândrim. El ne-a vorbit, de asemenea, despre drumul parcurs înspre succes, despre reușită și determinare.

În continuare, eleva  Moldovan Sena a recitat poezia Un profesor de Emilia Plugaru.

Priceasna este deopotrivă rugăciune și cântare în cuvinte simple, amintind de cântecul doinit la șezătorile satului, dar evocând aceleași înțelesuri profunde ale credinței creștine mărturisite în această tindă a raiului. În acest sens a fost invitată în program  și Elena Mihuța. Ea ne-a  încântat cu alte  două frumoase pricesne: Isuse, Isuse primește-mă la tine  și Cruce sfântă părăsită.

Atunci când vine vorba despre reușită, vorbim și despre doamna Loredana Lingurar,  fostă elevă a școlii noastre, în prezent mediator școlar la aceeași școală.  Ea ne-a  împărtășit despre  cum a reușit să se afirme pe scara succesului.

Poezia Popasul țiganilor de George Coșbuc, care a fost recitată de prezentatorii Savu Ariana și Monenciu Andrei,  a încântat publicul.

Și dacă am v-am prezentat oameni care au reușit să urce pe culmile succesului, în continuare  am invitat  o elevă a școlii noastre care dorește să ajungă, la rândul ei, un om de succes. După ce a  vorbit despre ambiție și determinare, eleva Nistor Georgiana, căci despre ea este vorba, a  recitat poezia Părinții de Ana Blandiana.

Programul a continuat cu Ghiță Covaciu și formația de lăutari din localitatea Dobrești.

Raț Flavia a interpretat un cântec emoționant: Am plecat copil de-acasă.

În încheierea programului, domnul inspector școlar Ionel Cordovan, coordonator al campaniei „Pași spre succes pentru tinerii rromi” a apreciat întreaga activitate, mulțumind întregii echipe care a contribuit la realizarea evenimentului.

S-au adus calde mulțumiri  distinșilor oaspeți care ne-au onorat cu prezența la acest eveniment, felicitând totodată  contribuța elevilor implicați în program, dascălilor care i-au pregătit, conducerii școlii noastre care a făcut posibilă desfășurarea acestui eveniment, primăriei și tuturor celor care au asistat la programul nostru!

 

Prof. dr. AURINA COVACI

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 171920212218