Serbare Crăciun 2017

 E VREMEA COLINDELOR

           Se spune că, de fapt, colindele Crăciunului își trag seva din vatra vechii Dacii, precum doinele și baladele bătrânești. Transmise prin viu grai și mai apoi scrise, puse pe note, acestea rămân cântări ale sufletului fiecărui creștin ortodox, cântări care fac ca sufletul, inima să tremure de bucurie când dau slava lui Dumnezeu și Fiului și Maicii sale Preacurate Maria. Bucuria nașterii fiului lui Dumnezeu se vede în toate colindele: O, ce veste minunată!, Steaua sus Răsare, ș.a.      Pentru a da laudă și mulțumire lui Dumnezeu, colindele sunt cântate pe la casele oamenilor și în biserici începând de la sărbătoarea Sfântului Andrei și până la Bobotează.

Totodată, colindele reprezintă o legătură strânsă între trecut, prezent și viitor a generațiilor. De la străbunici, bunici, părinți, colindele s-au transmis copiilor și tot așa mai departe. Acest mers este ca o roată care transmite căldură, bucurie, liniște, pace prin linia versurilor și cea melodică. O frumusețe fără seamăn, o liniște și bucurie te cuprind când le cânți, când le asculti.

În fiecare decembrie, elevii Liceului Tehnologic Nr. 1 Dobrești au vestit Nașterea Mântuitorului prin  frumoase programe artistice dedicate acestui eveniment. Și în acest an s-a întâmplat același lucru,  astfel renumiții colindători ai școlii noastre au câștigat ,,Marele premiu” la Festivalul de colinde ,,Noi umblăm a colinda” desfășurat la Oradea. Pe lângă aceasta, în incinta școlii au avut loc serbări tematice desfășurate pe toată săptămâna Crăciunului, iar în data de 21 decembrie la Biserica din localitate a avut loc un frumos program artistic oferit de elevii școlii.

Șirul activităților a continuat cu programul de colinde de la primăria din Dobrești, unde grupurile de colindători de la toate școlile din comuna Dobrești au oferit un real moment de înălțare sufletească.

Trebuie menționat efortul elevilor implicați în aceste emoționante activități, precum și al dascălilor care au contribuit la instruirea acestora: d-na director Maria-Livia Gego și profesorii Teodor Bronț, Floare Bronț, Anca Ghiurău, Flore Elena,  Aurina Covaci, Mariana Milian, Daniela Dulău,  Lidia Pocsai, Mariana Știube, ș.a.

 

            Prof. Aurina Covaci

018041045057059075091099