ZIUA RROMILOR 2023
Romii şi cultura lor au supravieţuit mai mult de un mileniu. În Europa, se estimează că sunt 10-12 milioane, cei mai mulţi în România, Bulgaria, Rusia, Slovacia, Ungaria, Serbia, Spania şi Franţa, în Turcia aproximativ 2,75 milioane, în Statele Unite circa 1 milion, iar în Brazilia – 800 de mii. Numărul lor ar putea fi de fapt mult mai mare, mulţi romi evită să-şi declare etnia, pentru că oriunde s-au dus, nu au fost bine veniţi.
Limba a jucat un rol-cheie în continuitatea culturii rome, iar dansurile, portul tradiţional şi muzica lor – cântecele de jale şi baladele lungi – au inspirat ritmurile flamenco, borero sau de jazz sau au ajuns să facă carieră în toată lumea. De exemplu, Taraful Haiducilor, din satul Clejani, a cărui poveste a început în urmă cu 300 de ani, la marile curţi boiereşti, este acum un nume de răsunet pe scena mondială.
Unii recunosc că sunt romi, dar nu vorbesc limba şi sunt integraţi în aceeaşi cultură ca şi majoritarii. Alţii, fie se definesc încă prin vechile meserii ale strămoşilor, au portul specific, păstrează limba şi trăiesc sub bulibaşă, fie păstrează doar limba şi unele coduri tradiţionale. Între ei, unii au ocupaţii inventate în anii tranziţiei sau aflate dincolo de lege, iar problemele sociale grave şi prejudecăţile legate de aceasta etnie au făcut ca romii să fie adeseori priviţi ca cetăţeni de mâna a doua, în propria ţară sau în tările unde au imigrat, iar aceasta percepţie a dus la discriminare, excludere, izolare, respingere, violenţă, persecuţie.
Cântecul “Gelem, gelem” (Am călătorit, am călătorit), compus de Jarko Jovanovic şi cântat de Olivera Vuco în filmul iugoslav “Am întâlnit şi ţigani fericiţi”, a fost adoptat ca imn internaţional al romilor, la primul Congres al Romilor din 1971.
Ziua de 8 aprilie marchează jubileul milenar al sărbătoririi a 1.000 de ani de atestare a romilor în Europa şi cu acest prilej unic, în multe ţări de pe toate continentele s-a desfaşurat Ceremonia Râului. În fiecare an, lumânări aprinse şi flori sunt aruncate pe ape, în memoria strămoşilor romi şi gânduri de recunoştinţă se îndreaptă către personalităţile istoriei romilor care au contribuit la lupta pentru drepturi civice şi emancipare.
În 2006, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 66/2006 pentru consacrarea zilei de 8 aprilie ca “Sărbatoarea etniei romilor din România”.
În data de 6 aprilie 2023, la Liceul Tehnologic Nr 1 Dobrești, a avut loc serbarea zilei dedicate etniei rrome. Astfel, elevii școlii noastre au prezentat un program artistic inspirat din tradiția și obiceiurile rrome. Imnul rromilor Gelem, gelem a fost prezentat de eleva Covaci Livia-Sara din clasa a V- a A , poezii în limba rromă au fost recitate de elevii: Covaci Samira, Covaci Delia, Covaci Stana, Moldovan Sena, Hendre Daria și Muntean Gheorghe.
În același context, elevii ciclului primar, au interpretat cântecul Caravanele, iar elevele Covaci Livia –Sara, Popa Larisa și Turcuș Adelina au adus în prim plan câteva curiozități despre etnia rromă.
De asemenea doamna director Maria –Livia Gego a menționat rezultatele remarcabile ale elevilor rromi obținute la olimpiade și concursuri, iar preotul paroh al localității Dobrești, Dragoș Traian Daniel a oficializat slujba religioasă dedicate acestei zile.
Prof. dr:
AURINA COVACI
DESCARCA PDF ZIUA RROMILOR 2023 Articol